Haber

Küresel ısınma: Aşırı sıcakla nasıl mücadele edilebilir?

Yeni bir çalışma, mevcut iklim değişikliği politikasının sürdürülmesi durumunda yaklaşık 2 milyar insanın tehlikeli derecede sıcak hava koşullarında yaşamak zorunda kalacağını ortaya koydu. Sonuçlar Doğa SürdürülebilirliğiDergide yayınlanan araştırmada bu sayının dünya nüfusunun yüzde 23’ünü oluşturacağı belirtildi.

Araştırmaya göre mevcut politikalarla olası bir senaryo olarak görülen küresel ısınma hızla devam ederse bu yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 3,3 milyar insan aşırı sıcaklarla karşı karşıya kalacak.

İngiltere’deki Exeter Üniversitesi ve Çin’deki Nanjing Üniversitesi’nden bilim adamlarının önderlik ettiği araştırma, şu anda 60 milyon insanın doğrudan 29 santigrat derece (84.2 Fahrenheit derece) ve daha yüksek hava sıcaklıklarına maruz kaldığını gösteriyor.

Yüksek sıcaklık insan sağlığını etkiler mi?

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre çok sıcak havalar hipertermi ve güneş çarpması gibi bazı hastalıklara ve hatta ölüme neden olabiliyor. Çok yüksek sıcaklıklar kronik hastalıkları kötüleştirirken, dolaylı olarak bulaşıcı hastalıkları, hava kirliliğini ve kritik altyapıyı da etkiliyor.

Özellikle yaşlılar, bebekler, çocuklar, hamileler ve açık havada vücut gücüyle çalışan kişiler, sporcular ve yoksullar çok yüksek sıcaklıklara karşı savunmasızdır.

Araştırma, Paris İklim Anlaşması’nda öngörüldüğü gibi, küresel ısınma sanayi devrimi öncesine kıyasla 1,5 santigrat derece ile sınırlı kalsa bile, bu yüzyılın sonuna kadar 400 milyon insanın tehlikeli derecede yüksek sıcaklıklara maruz kalacağını gösterdi.

Hindistan, Sudan ve Nijer’de yaşayan tüm insanların 1,5 derecelik bir ısınmadan büyük ölçüde etkileneceği belirtilirken, Filipinler, Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerde 2,7 derecelik bir artışın çok daha ağır etkilere yol açacağı öngörülüyor. .

İklim değişikliğinin insani boyutu

Araştırmacılar, çalışmalarının iklim değişikliğinin etkilerini insani bir bakış açısıyla değerlendirmek yerine ekonomik bir bakış açısıyla modelleme eğilimini kırdığını söylüyor.

İklim aktivisti ve araştırma raporunun ortak yazarı Ashish Ghadali, DW’ye bu modelin insan hayatından çok ekonomik değerlere odaklandığını söyledi.

Ayrıca Ghadali, diğer modellerin mevcut nüfusa gelecekteki nüfustan daha fazla değer verdiğine ve küresel ısınmadaki eşitsizliğin “hem küresel düzeyde hem de nesiller arasında” olduğuna dikkat çekti.

“Bu bakış açısı benim hayatıma çocuğumun hayatından ve bu vesileyle torunumun hayatından daha fazla değer veriyor.”

Tehlikeli sıcaklık seviyesinin etkilerini ülkeler bazında inceleyen bilim insanları, ABD’de ortalama 1,2 kişinin oluşturduğu emisyonların gelecekte insanları çok sıcak hava koşullarında yaşamaya sevk edeceği sonucuna vardı. Ayrıca, yüksek emisyon üretimine rağmen ABD halkının tehlikeli sıcaklıklara daha az maruz kalacağı sonucuna varıldı.

İnsanlar aşırı sıcaktan nasıl korunabilir?

Önceki araştırmalar, özellikle şehirlerin “ısı adası etkisi” nedeniyle sıcaklık artışlarına karşı biraz daha savunmasız olduğunu göstermiştir. Binalar, yollar ve altyapı, güneş ısısını ormanlar ve su kaynakları gibi doğal ortamlardan daha fazla emer, bu nedenle şehirlerdeki hava sıcaklığı bazı durumlarda kırsal alanlara kıyasla 15 santigrat dereceye kadar çıkabilir.

Dünyanın dört bir yanındaki şehirler, aşırı sıcaklıklarla başa çıkmak için yeni bir meslek, sıcaklık görevlileri atamaktadır. Mart 2022’de Şili’nin başkenti Santiago’da göreve başlayan Christina Huidobro da bu sıcak insanlardan biri.

DW’ye konuşan Huidobro, “Dünyadaki pek çok şehir aşırı sıcakla karşı karşıya, ancak çözümler ve buna yaklaşım şeklimiz çok ama çok bölgesel olmaya devam ediyor.”

Ancak Huidobro, tüm şehirlerin genel olarak üç yönlü hazırlık, farkındalık ve uyum stratejisiyle hareket ettiğini söyledi.

Hazırlık, sıcak hava dalgalarını diğer doğal afetlerde olduğu gibi kategorize etmeyi veya bir müdahaleyi başlatmak için gerekli bir alt hattı belirlemeyi içerir.


Santiago’ya 30 bin fidan dikilmesi planlanıyorFotoğraf: Santiago Hükümeti

Huidobro, çok yüksek sıcaklıklar hakkında farkındalık yaratmanın görevlerinin bir parçası olduğunu söylüyor.

“Aşırı sıcakta dikkat edilmesi gerekenler aslında çok basit: su için, gölgelik bir yer bulun ve dinlenin. Kimsenin aşırı sıcaktan ölmesine gerek yok.”

Üçüncü strateji ise şehirlerde daha fazla yeşil alan yaratmak ve şehrin yüksek sıcaklık gerçeğiyle uyumunu sağlamaktır.

Santiago’da, şehrin her yerine 30.000 ağaç dikmek ve ağaçlara şehrin altyapısının bir modülü olarak değer veren stratejiler geliştirmek için bir kentsel ağaçlandırma projesi başlatıldı.

“Ağaçlar, ağaçlar, ağaçlar, her yerde ağaç. Bu sayede şehirde daha fazla yeşil alan oluşturulabilir” diyen Huidobro, ağaç dikmenin sanıldığı kadar kolay olmadığına dikkat çekiyor:

“Şehrin ana yolları gibi beton yoğunluğu yüksek caddelere ağaç dikiyoruz. Bir çukur kazmanız ve ciddi bir inşaat çalışması yapmanız gerekiyor.”

Ağaçların büyüme süreleri göz önüne alındığında, bu küresel ısınma çabasında hızlı bir analiz sağlamaz. Huidobro, “Fikir, önümüzdeki 20 ila 30 yıl içinde insanları gölgeleyecek ağaçlar dikmek” diyor.

ABD şehirleri çok fazla ısıyla mücadele ediyor

Araştırmalara göre her yıl 12 bin kişinin erken hayatını kaybettiği ABD’de bugüne kadar Phoenix, Miami ve Los Angeles şehirlerine ateş bekçileri atandı.

Los Angeles, California, sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere doğal afetlere karşı en savunmasız şehirlerin ortasında yer alıyor. Yenilenebilir enerji ile çalışan ve yüksek riskli yerleşim yerlerinde yüksek sıcaklıklarda gölgeleme ve serinlik sağlayan “dayanıklılık merkezleri”nin inşası için kentte yeni bir kampanya başlatıldı. İnsanların sıcağa dayanmasını sağlayacak kütüphane gibi serin mekanlar ağının bulunduğu kentte, sıcak hava dalgalarına karşı erken uyarı sistemi üzerinde de çalışmalar yapılıyor.


Phoenix gibi şehirlerde insanların serinleyebileceği merkezler vardırFotoğraf: Ross D. Franklin, Dosya/AP/resim ittifakı

Sonoran Çölü’nün ortasında yer alan Phoenix şehri, güneşi yansıtan özel bir yalıtımla kaldırımları soğutmak için bir dizi uygulama üzerinde çalışıyor. Bu yalıtım elemanı ile yolları birkaç derece daha serinletmeyi ve akşam saatlerinde savunmayı hedefliyorlar.

Miami, Florida, kapsamlı ağaç dikme kampanyaları planlıyor. Ayrıca sosyal konutlarda klima ünitelerine milyonlarca dolar harcanarak dar gelirli hanelerin elektrik faturalarını ödemelerine de yardımcı olunmaktadır.

Santiago şehrinin sıcaklık sorumlusu Huidobro, klimanın iklim üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı bunun son çare olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Santiago, aşırı sıcaktan korumak için okulların ve sağlık tesislerinin çevresinde 33 ağaçlık alan oluşturmayı planlıyor. Ayrıca Amerika ve Avrupa’da geliştirilmekte olan klimalı soğutma merkezlerine alternatif olarak görülmektedir.

Huidobro, “Bir sıcak hava dalgası sırasında insanlar gölgeden yararlanabilir, rahatlayabilir ve bu doğa temelli serinlik merkezlerinden su içebilir” diyor Huidobro.

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu